HVAD ER EMOTIONEL SPISNING?
At være emotionel spiser betyder, at man spiser på sine følelser, for på den måde at genvinde kontrollen over sig selv. Man tilfører mad for at fjerne en ubehagelig følelse og igennem denne dulmen, får man en fornemmelse af styring og ro. Man spiser på et ikke-fysisk behov.
Man kan spise på mange forskellige følelser og ofte er det frustration, tristhed, vrede, sorg, skuffelse, kedsomhed og/eller træthed. At være emotionel spiser vil sige at man ikke navigerer i sit madindtag ud fra en fysisk sult, men derimod er styret af en psykisk sult.
Mange mister over tid fornemmelsen for den fysiske sult og mæthed, og man vender sig for eksempel til at spise morgenmad, uden at tage stilling til hvorvidt man rent faktisk er sulten.
Man kan spise på både nadad- og opadgående følelser. At spise på opadgående følelser, som er følelser af glæde og tilpashed, foregår oftest i sociale sammenhænge. Her vil der i mange tilfælde være tale om uopmæksom spisning eller følelsen af, at hyggen hænger sammen med maden.
Nedadgående følelser er de følelser, der skaber ubehag og uro, hvor spisningen bliver et værktøj til kortvarigt at opnå en opadgående følelse.
I et forløb med mig vil vi som udgangspunkt koncentrere os om den spisning, der omhandler de nedadgående følelser.